Какво представляват сифоните?

Сифоните са устройства, които се използват за предотвратяване на изтичане на канални газове и вода от канализационната система в жилището или сградата – бизнес или производствена. Те се състоят от тръба, която е запечатана в единия си край и има вода в другия. Водата в сифона създава водна бариера, която предотвратява преминаването на газове. Въпреки че са създадени така, че да са технологично ефективни и сигурни в предотвратяването на изтичане на газове и вода, те могат да се запушат. Защо се налага да се прави отпушване на сифони ще разберете в следващите редове.

Защо се налага да се прави отпушване на сифони?

Запушеният сифон може да причини забавяне или блокиране на потока на водата, да започне да не задържа каналните газове и да причинят неприятни миризми. Не на последно място е възможно да се появят мухи, които са привлечени от лошите аромати в канализацията. Затова редовното отпушване на сифони е важна процедура за поддръжка на канализационната система и е необходимо за поддържането на хигиената в сградата.

Застоялата вода в сифоните и каналите може да създаде подходящи условия за развитие на бактерии и микроорганизми, които могат да бъдат вредни за здравето на човека и домашните любимци. Профилактиката помага за поддържане на хигиеничните стандарти и предотвратява разпространението на заболявания. Подобряване на проточността на канализационната система позволява по-бързото и ефективно оттичане на вода. Така не само се предотвратява блокажът, но и се подобрява общата функционалност на санитарната система. 

За да предотврати запушването на сифони е важна регулярната грижа, която включва: 

Ако сифонът се запуши, можете да се опита да бъде отпушен с домашни средства или препарати за отпушване на канали, които се предлагат в магазинната мрежа. Ако с тях не се отпуши сифонът, е препоръчително да се използват услугите на водопроводчик.

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ